Polisen hittade geväret när de stoppade en bil i Hälleforsnäs. Foto: Polisen

Knarkpåverkad man stal jaktgevär i Katrineholm – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 40-årig man i Flens kommun har dömts till två år och tre månaders fängelse efter att polisen gripit honom med ett skarpladdat jaktvapen i bilen.

En jägare på väg hem från ett jaktpass lämnade sitt halvautomatiska jaktvapen i bilen medan han gick in i en butik i Katrineholm för att handla mat. Geväret låg på golvet i baksätet, men när han kom ut en stund senare hade någon slagit sönder en ruta till bilen och stulit det.

Bara 40 minuter senare stoppade polisen i Hälleforsnäs en bil. Bredvid föraren, en 40-årig man hemmahörande i Flens kommun, låg det stulna jaktvapnet. Det var skarpladdat med en kula i loppet och två i magasinet. I handskfacket hittades också en låda med 16 patroner av samma slag, som dock inte tillhörde jägaren. Vid gripandet hade mannen också narkotika i blodet.

Flen

Trodde det var luftgevär

40-åringen har erkänt att han stulit vapnet, men säger att han trodde att det var ett luftgevär. Han kände inte till att det låg ammunition i handskfacket och menar att det var en slump att ammunitionen passade till det gevär han just stulit.

Enligt polisens utredning är det dock 40-åringen som laddat vapnet, inte jägaren. Nyköpings tingsrätt anser därför att det är osannolikt att han inte förstod att det inte var ett luftgevär, och finner honom därför skyldig till grovt vapenbrott. Han döms också för stöld, narkotikabrott, tre fall av ringa narkotikabrott och två fall av brott mot knivlagen. Straffet blir två år och tre månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flen

Mer i ämnet