Tvådelad bild: vänster visar en hamn med kranar, höger visar ett äldre foto med två personer som promenerar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den brittiske agenten Alfred Rickman, till höger, och hans svenska fästmö rekognoserade i Oxelösund. I klippet ovan, som kommer från SVT-dokumentären Sverige och kriget, får du höra hur det gick när han skulle spränga hamnen. Serien har premiär den 11 maj. Foto: ur Sverige och kriget, SVT

Spiondramat i Oxelösund: Britterna tänkte spränga hamnen

Publicerad

Att Sverige, som officiellt inte deltog i andra världskriget, försåg nazisterna med stål till deras stora krigsmaskineri kunde inte den brittiska marinministern Winston Churchill acceptera. Han beordrade sin agent Alfred Rickman att spränga hamnen i Oxelösund.

I SVT:s nya historiska serie Sverige och kriget berättas den dramatiska historien om täckmanteln, dynamiten och läckan som satte stopp för alltihop.

Sverige exporterade 80 procent av sin järnmalm till den nazistiska regimen, trots att i princip all annan handel hade avstannat på grund av kriget. Tyska lastfartyg åkte i skytteltrafik till svenska hamnar, bland annat till Oxelösund.

I dokument kan man läsa hur Winston Churchill och det engelska krigskabinettet ansåg att det var av största prioritet att sätta stopp för utskeppningen av malmen från de svenska hamnarna.

Sverige och kriget

Agenten skulle spränga kranarna

Den brittiska agenten Alfred Rickman befann sig redan i Sverige under täckmantel sedan en tid. Han låtsades handla med hygienprodukter och drev importföretag. Det blev han som fick i uppdrag att förstöra kranarna i Oxelösunds hamn. ”Inom sex veckor” skulle det vara gjort, beordrade Churchill.

I klippet ovan får du ett smakprov från Sverige och kriget.

Så gör du för att se Sverige och kriget

Det publiceras ett avsnitt i veckan med start söndagen den 11 maj.

Samtliga avsnitt publiceras kl 02.00 på SVT Play och sänds kl 21.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och kriget

Mer i ämnet