Ulla Nelén från Strängnäs minns dramatiken när bomber regnade ner över Strängnäs en kall februarikväll 1944. Foto: SVT/ARKIV

Sovjetiska plan bombade Strängnäs: ”Det var dramatiskt”

Publicerad

I år är det 75 år sedan som sovjetiska bombplan släppte sin explosiva last över östra Sverige.

En klar och kall tisdagskväll för 75 år sedan, den 22 februari 1944, släppte bombplan från Sovjetunionen bomber över delar av Södermalm i Stockholm och i närheten av det gamla regementsområdet i Strängnäs.

Ulla Nelén (i mitten klädd i randig tröja) fotograferad med sin skolklass i Strängnäs. I skolan pratade ingen om det som hänt.

I Stockholm var bomberna bara sekunder ifrån att träffa det nybyggda Södersjukhuset, men ingen dödades. Totalt skadades däremot fyra personer, varav två värnpliktiga i Strängnäs.

Bombningarna har tolkats som påtryckningar mot Sverige att släppa en sovjetisk spion, Vasilij Sidorenko, som satt inspärrad i fängelset på Långholmen. Men i själva verket ska det ha handlat om att bombflyget under andra världskriget hade notoriskt oduglig precision, enligt Per Iko, analytiker på Försvarsmakten. Han tror att planen hade navigerat fel.

– Bättre än så var de inte, säger han.

Strängnäsbon Ulla Nelén var 13 år gammal och hon minns mycket väl den där kvällen. Dagen efter var det ingen som pratade om händelserna i skolan.

I klippet ovan berättar Ulla Nelén om dramatiken den där kalla februarikvällen för 75 år sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer