Foto: Johan Pfriem/SVT

Hakkorshissning utreds som misstänkt hets mot folkgrupp

Publicerad

Justitiekanslern beslutade idag att fallet där en person försökte hissa en hakkorsflagga på Fristadstorget i Eskilstuna ska utredas som misstänkt försök till hets mot folkgrupp.

Det var natten till den 20 april som polisen via en övervakningskamera reagerade på en ovanlig aktivitet som pågick vid Fristadstorget i centrala Eskilstuna.

En greps på plast

Bilderna fångade två män som var i färd med att hissa en hakkorsflagga i en av kommunens flaggstänger utanför stadshuset.

Men innan flaggan hamnat i toppen kunde polisen gripa en av dem, en 22-åring.

Polisen såg då ett samband med att händelsen sammanfaller med Adolf Hitlers födelsedag som var just den 20 april. På flera håll i landet rapporterades om liknande händelser.

Misstanke om försök till hets mot folkgrupp

Justitiekanslern meddelade i dag att man har inlett en förundersökning om flagghissningen. JK har beslutat att händelsen kan ses som ett försök till hets mot folkgrupp. Exakt när denna utredning kan vara klar är dock oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.