Pär Blom, ansvarig för småbåtshamnarna vid Kustbostäder i Oxelösund. Foto: SVT

”Hämta din båt – annars säljer vi den”

Uppdaterad
Publicerad

De avställda båtarna vid småbåtshamnen i Oxelösund har med åren blivit ett problem. Nu har företagare, boende och kommunen fått nog och säljer dem till högstbjudande.

Det är på bilparkeringen vid Badhusviken som situationen med uppställda fritidsbåtar spårat ur. För några år sedan tilläts ägare till mindre roddbåtar lägga upp sina farkoster under vintern på parkeringen precis vid småbåtshamnen.

Planerar auktion

Men med tiden har allt fler, och större, båtar tagit plats på ytan.

– Vi satte upp lappar här i februari och då försvann många av båtarna men sedan har vi en del kvar som vi nu i september hägnade in och nu planerar att sälja på auktion, säger Pär Blom, ansvarig för båthamnarna vid det kommunala bostadsbolaget Kustbostäder.

Efter hand så har boende i området, företagare och besökare till småbåtshamnen stört sig allt mer på ansamlingen av, till synes, övergivna båtar. De förbipasserande som SVT Nyheter Sörmland pratar med är glada att kommunen nu agerar.

Fanns register förr

Förr fanns det ett register över båtägare i Sverige, men inte längre, och det är svårt att spåra ägarna till de aktuella båtarna. Och tiden för de som vill ta hand om sin båt börjar tiden nu rinna ut. Auktionen av det tiotal återstående båtarna kommer att utannonseras inom kort.

– Vi vet ännu inte om den blir på nätet eller här på parkeringen, säger Pär Blom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.