Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kevin berätta om sina känslor kring att stödboendet han bor på ska lägga ner. Foto: SVT

Stödboendet Klostergatan i Eskilstuna läggs ner: ”Kommer börja knarka igen om jag flyttar”

Uppdaterad
Publicerad

På stödboendet Klostergatan i Eskilstuna bor personer som är 21-25 år och som på grund av olika sociala problem behöver hjälp med att bli självständiga vuxna. Boendet ska nu läggas ner för att mer pengar ska gå till målgruppen barn och unga.

Under onsdagen berättade SVT att socialnämnden stänger två boenden för personer inom vuxenvården. Det görs för att kunna lägga mer resurser på insatser för barn och unga, där kommunen tycker att det finns störst behov.

På stödboendet Klostergatan finns 20 platser för unga vuxna som på grund av exempelvis psykisk ohälsa, missbruk eller ett kriminellt förflutet bor för att komma på fötter, få en sysselsättning och på sikt ett eget hushåll.

Vi har träffat Kevin som flyttade dit på grund av hemlöshet och ett narkotikamissbruk. I klippet berättar han om oron inför framtiden när han inte får bo kvar på boendet.

Högt tryck

– Det känns som att vi nog från början blev lite förvånade med tanke på beläggningen och behoven som vi ser, säger Martin Franzén, beteendevetare på boendet.

Han berättar att de har haft full beläggning och också en kö in.

Betalar för sig

De som bor på boendet betalar en egenavgift samt står för sin egen mat.

– Vi gör inte några aktiviteter och är ute på helger och sånt som kostar pengar, säger Martin Franzén.

Personalen förstår att prioriteringar måste göras, men att det är tråkigt då de anser att stödboendet gör skillnad.

– När jag åkte tåg såg jag en av våra gamla boende som arbetade som tågkonduktör och en annan mötte jag i helgen som pluggar till civilingenjör, säger boendestödjaren Veronica Enqvist .

Inte lika många arenor

De tycker också att det nu kommer finnas ett hål att fylla inom vuxenvården.

– Det finns många olika arenor som kan fånga upp yngre, men det vi ser för vår målgrupp är att där finns det inte samma mängd med insatser och samma omgivning som kan uppmärksamma saker.

*Kevin heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.