Abshir Osman berättar att hoten inte bara påverkade honom. ”Det berör din familj, dina vänner, alla runtomkring” säger han. Foto: SVT/Maria Lapenkova

Hör Abshir berätta om dödshoten från IS-sympatisörer

Uppdaterad
Publicerad

Den moderate kommunpolitikern Abshir Osman tog ställning mot radikaliseringen av unga muslimer i Eskilstuna. Då strömmade dödshoten in från lokala IS-sympatisörer.

SVT har kartlagt hot och hat mot politiker i Sörmland. En av dem som utsatts är Abshir Osman (M), som har fortroende uppdrag i Eskilstuna kommun och i landstinget.

Uttalade sig mot radikalisering

I en intervju med P4 Sörmland 2015 sa han att det fanns krafter i Eskilstuna stödde IS och som ville radikalisera muslimska ungdomar. Efter det fick han ta emot flera hot, både via mejl och sociala medier.

Hot mot politiker

– Man skrev att ”om du inte backar och gör allt vi vill kommer du att möta gud”, säger han.

Kallades för avfälling

Flera av meddelandena som han fick gick ut på att han var ”kufr akbar”, en avfällning. Något som är belagt med dödstraff i vissa radikala kretsar.

I ett av mejlen till honom stod det: ”Frukta domedagen många som har varit större och tuffare än dig har förklarat krig mot allah och vi har sett vart det sluta för de. UPPHÖR om du inte vill gå samma öde till möts”.

”Hänger med hela livet”

Efter hoten fick Abshir Osman polisskydd. Han berättar att han fortfarande, två år senare, bär med sig händelserna.

– Att bli hotad är inget man glömmer bort på några dagar, utan det är någonting som hänger med en hela livet, säger han.

Ger inte upp

Trots det har han aldrig övervägt att sluta med sitt politiska engagemang.

– Deras syfte var att tysta ner mig, men det skulle jag aldrig gå med på, säger han.

Hoten mot Abshir Osman polisanmäldes men ledde aldrig till något åtal, då åklagaren ansåg att det inte gick att bevisa något brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot mot politiker

Mer i ämnet