Stadshuset i Eskilstuna. Foto: TT och SVT

SVT granskar: Politiker i Sörmland hotas och hatas

Uppdaterad
Publicerad

Dödshot, trakasserier och påhopp. SVT har kartlagt arbetsmiljön för politiker i Sörmland. Fram växer bilden av en utsatt roll, där man får utstå hat och hot.

I morgon släpper Brottsförebyggandet rådet rapporten ”Politikernas trygghetsundersökning”. Rapporten kartlägger utsattheten hos förtroendevalda.

Utbrett med hat och hot

Men redan i dag kan SVT berätta om läget i Sörmland. Vi har med hjälp av en enkät till framträdande lokalpolitiker, både i kommuner och landsting, undersökt hur utbrett det är att politiker upplever hot, våld eller trakasserier.

Hot mot politiker

En del fall har uppmärksammats tidigare. När Strängnäs kommunalråd Jacob Högfeldt (M) fick ett brev med vitt pulver och ett dödshot skickat till sig fick det stora rubriker. Men vår undersökning visar att antalet politiker som hotas är mycket större än vad som framgår i media.

Sköt med luftpistol

Flera berättar om rena dödshot. En kommunpolitiker berättar att en person sköt med luftpistol mot politikerns bostad. En annan blev uthängd med namn och bild på en högerextrem sajt med uppmaningen ”Kan ingen fixa xx” skriven under.

Andra berättar att de trakasserats med meddelande på sociala medier, brev och samtal. Några skriver att de stundtals tappar lusten att fortsätta sitt politiska engagemang.

Kan påverka engagemanget

Robert Skoglund (S) är kommunalråd och ordförande i socialnämnden i Vingåker. Han har själv fått brev hem och hotats verbalt när han fattat beslut i känsliga frågor. Enligt Robert Skoglund är utsattheten hos politiker ett problem som kan få människor att avstå från att engagera sig.

– När vi fritidspolitiker tar ett uppdrag där vi ska fatta beslut sätter vi oss i sådan position att det kan bli läge för hot. Det kan vara ett tungt och jobbigt uppdrag, och vem vill ha det?, säger han.

Robert Skoglund tror att man skulle behöva prata mer om hot mot politiker.

– Vi vill vara en kanal till medborgarna och tycker att vi ska tåla så mycket. Vi är dåliga på att prata om det här, ibland skulle vi behöva vara mindre naiva och sätta tydligare gränser, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot mot politiker

Mer i ämnet