Delad bild. Till vänster: man håller byggskiva. Till höger: närbild av grön hampaväxt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johnny Andersson förklara varför han har hampa i väggarna i klippet. Foto: Jacob Hede/SVT

Han har flera hundra kilo hampa – i väggarna på sörmländsk gård

Uppdaterad
Publicerad

Arkitekten Johnny Andersson använder fullt laglig hampa, för att bygga hållbart utan att kompromissa med funktionalitet.

– Det är ett material som kommer ta mark, säger han.

Se hur hampan används i klippet ovan.

På gården ute på Fogdö i Strängnäs står det cirkulära tänkandet och respekten för råvaror och naturmaterial i fokus. Att bygga med hampa lämpar sig därför väl.

– Det kan ta hundra år innan man kan fälla ett träd som ska användas till virke, det måste man vara medveten om och ha respekt för när man bygger. Hampan tar två till fyra år innan den skördas, säger Johnny Andersson.

Industrihampa

I Sverige har en ”lavinartad” ökning av odling av industrihampa skett bara de senaste två åren. Det säger Samuel Collberg som är regelhandläggare på Jordbruksverket.

– Det är verkligen en modegröda. Vi har sett en lavinartad ökning av de areal som tas upp av hampaodling. Rent av en dubblering bara de senaste två åren, säger han.

Men att odla industrihampa har inte alltid varit lagligt i Sverige.

Hör Samuel Collberg berätta om vad som gäller rörande hampaodling i Sverige idag och om hur lagarna har ändrats i klippet nedan.

Hampans egenskaper

Växten är mångsidig och har många användningsområden, enligt Johnny Andersson. Särskilt väl lämpar den sig som byggmaterial.

– Hampakalkblock absorberar både ljud och fukt och värme, vilket skapar en fantastisk akustik och ett väldigt behagligt inomhusklimat. Värmen och fukten ”lagras” i blocket och släpps ut gradvis, säger Johnny Andersson.

– Dessutom har det lika bra isoleringsvärden som vilken annan isolering som helst. Blocken har också en hög brandresistens.

Bra för miljön

Själva grödan har också sina fördelar, menar Johnny Andersson.

– Hampa binder 20 gånger mer koldioxid än träd. Dessutom är den en så kallad växelgröda, vilket innebär att bönderna får en mer näringsrik jord. Jämfört med många andra material är hampan också lätt vilket påverkar frakten.

Finns det nackdelar?

– Ja, det är inte bärande. Det kan bära sig själv men inte utgöra stomme och bära andra material. Hittills är det heller inte så vanligt, så det kan vara svårt att hitta hantverkare om man vill bygga med hampa.

Fält med hampaodling förgrunden, bondgård och skog i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är industrihampa lagligt? – Hör Samuel Collberg på Jordbruksverket förklara vilka regler som gäller för hampaodling. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.