Foto: Giacomo Di Rocco

Han hjälper jordbävningsbarnen

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstunakonstnären Roland Ekström klarade sig med blotta förskräckelsen ur ett jordbävningsraserat hus i Amatrice i Italien. Nu ska han hjälpa människor ur traumat som han själv försöker skriva sig ur.

Den sedan 34 år Italienbaserade konstnären Roland Ekström från Eskilstuna var inbjuden till 50 årsjubileet av spagettifestivalen i Amatrice och under dagen hade sjungit, spelat och haft utställningar för både vuxna och barn och sen deltagit på kvällens festligheter klockan 03.36 vaknar han av att hela huset skakar.

”Jag bara skrek”

– Jag bara skrek, det var adrenalinet, jag trodde att jag med mitt skrik kunde överrösta och påverka det hela, berättar Roland Ekström på telefon från Italien.

Efter att snabbt ha rullat ur sängen, står han skrikande upptryckt mot väggen tills det efter ett par minuter blir lugnt och han kan ta sig ut ur huset, som det inte är mycket kvar av, för att få läkarhjälp.

– Själva upplevelsen att vakna i ett hus som är utsatt för jordbävning, det är bland det värsta man kan... det kan väl jämföras med att bli bombad i krig säger Roland Ekström.

Närmare 300 personer miste livet i jordbävningen, men Roland som själv klarade sig med några stygn i huvudet, ser ändå det hela som ett mirakel att han och många andra ändå lyckades överleva.

Oron väckte honom varje natt

Men det är fortfarande bara ett par dygn sen som upplevelsen och oron väckte honom varje natt vid exakt samma tidpunkt som jordbävningen slog till. Och bland där därför jobbar han nu på olika sätt med att bearbeta sina upplevelser för att kunna gå vidare i livet.

– Jag håller på och skriver av mig det här och ta fram alla detaljer för det är det bästa sättet att smälta det hela, säger Roland.

Förfrågan om att hjälpa barnen

Och av den Italienska polismyndigheten har han nu fått en förfrågan om att även hjälpa andra att bearbeta jordbävningskatastrofen för att kunna gå vidare i livet.

– Cheferna där har fråga om jag är intresserad av att delta i ett projekt som de har tänkt göra speciellt för de utsatta barnen i området runt Amatrice och det har jag naturligtvis tackat ja till, säger Roland.

Roland som är både författare, musiker och konstnär, trodde att hans material gått förlorat i jordbävningen, men några skamfilade tavlor har i efterhand mirakulöst också kunnat räddas ur huset.

Jordbävningskonst till utställning i Sverige

Så till vinterns utställning i Stockholm som han efter jordbävningen döper till ”Mirakel” kommer han att ta med några av tavlorna trots att de fortfarande är smutsiga och slitna.

– Sen hoppas jag naturligtvis även kunna ställa ut i Eskilstunatrakten igen framöver för att kunna ta upp det här, men jag hinner med det nu. Jag skulle vilja göra ett helt projekt av det här, där jag kan berätta, visa bilder och målningar om jordbävningen, avslutar Eskilstunakonstnären Roland Ekström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.