Han kämpar för nyanlända HBTQ-personer

Uppdaterad
Publicerad

Hur kan man hjälpa HBTQ-personer som precis kommit till landet? Det var temat för den första föreläsningen på Pridehouse i Eskilstuna.

Under lördagen kommer flera föreläsningar hållas i Pridehouse, eller stadshuset som vi kanske är mer vana vid att kalla det, i Eskilstuna.

”De är traumatiserade”

För ut var Samsidan Kan från RFSL Newcomers. Nätverket vill hjälpa nyanlända personer som ofta tvingats fly sina hem som en följd av sin sexuella läggning.

Springpride 2016

– Det är så få människor som känner till HBTQ-personers problem, därför är det viktigt att belysa fråga. Genom att lyfta frågorna ger vi folk en förståelse för vad vi har gått igenom, säger Samsidan Kan.

Tror du att många nyanlända HBTQ-personer i Sverige är rädda för att komma ut?

– Ja, för att de är traumatiserade. Majoriteten av dem kommer från länder där de diskrimineras och inte kan komma ut. Vissa av dem vet att det ser annorlunda ut i Sverige och vågar fortfarande inte komma ut ur garderoben.

Vill inspirera

RFSL Newcomers har lokala grupper på 15 olika platser i Sverige, men ingen i Sörmland.

– Nätverket skapades 2011 i Stockholm och nu försöker vi expandera. Därför är vi idag i Eskilstuna för att prata om hur vi kan integrera och hjälpa HBTQ-personer som söker asyl i Sverige, säger Samsidan Kan. 

En grupp kan vara på gång

Nu hoppas Samsidan på att en grupp ska bildas i Eskilstuna och enligt honom väcktes en del tankar bland de som lyssnade på lördagens föredrag.

– De frågade om hur de kunde skapa en grupp och hur de kunde hjälpa till.

Det låter som att du gör skillnad.

– Ja, jag tror det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Springpride 2016

Mer i ämnet