Foto: SVT

Erik från Eskilstuna räddade runstenen

Uppdaterad
Publicerad

En runsten som upptäckts i samband med bygget av den nya cykelbanan mellan Eskilstuna och Sundbyholm har anor från första hälften av 1000-talet. Det var Erik Björklid som gjorde upptäckten då han cyklade till jobbet.

Han fick syn på en sten som låg i ett vattenfyllt diket på en byggarbetsplats, och bestämde sig för att gå närmare.

– När jag såg den övre raden av inskriptionen förstod jag att det inte bara var en runa, det var en hel rad, säger han och pekar på texten som slingrar sig runt den tre meter höga runstenen.

En besvärlig sten

Erik Björklid tog en bild och skickade den till Eskilstuna-Kuriren som sände ut en reporter till platsen. Där stod entreprenörerna från Tranab och funderade på vad de skulle göra med den stora besvärliga stenen som var i vägen för bygget av den nya cykelbanan. När reportern upplyste dem om att det var ett kulturarv som varit försvunnet i minst 300 år blev de mycket förvånade.

Runstensräddare

– Sedan dess har folk ringt och gratulerat mig, säger Erik Björklid som numera är känd som stenens räddare.

Fyndet, från första hälften av 1000-talet, har förbryllat forskare i hela landet och byggandet av cykelbanan har pausats i väntan på besked från länsstyrelsen.

– Under fredagen kommer arkeologer hit och då kommer vi troligtvis få reda på vad som kommer att hända med runstenen, säger Niklas Karlsson, platschef på Tranab.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.