Till vänster i bild synd en avbildning av runstenen som Strängnäsbon Johan Peringskiöld gjorde i träsnitt på 1600-talet. Till höger: Magnus Källström, runforskare på Riksantikvarieämbetet. Foto: Riksantikvarieämbetet

Tusenårig runsten upptäcktes i Eskilstuna av en slump: ”Ett fantastiskt fynd”

Uppdaterad
Publicerad

En runsten som upptäckts i samband med bygget av den nya cykelbanan mellan Eskilstuna och Sundbyholm har anor från första hälften av 1000-talet, enligt runforskare Magnus Källström.

Den jättelika stenen upptäcktes redan för drygt en vecka sedan under ett arbete med att schakta för den blivande gång- och cykelbanan mellan Skiftinge och Sundbyholm, skriver Eskilstuna-Kuriren. Då sågs den mest som ett problem.

Skulle krossas

Häromdagen skulle man ta beslut om hur stenen skulle krossas på bästa sätt, men då kom en cyklist förbi som genast såg att det inte rörde sig om någon vanlig stenklump utan snarare årets fynd.

Stenen avbildades senast på 1600-talet, i form av en teckning av Strängnäsbon och arkeologen Johan Peringskiöld.

”Borta i 300 år”

– Det är ett fantastiskt fynd. Vi känner till stenen sedan tidigare men den har varit borta i minst 300 år och ingen har vetat var den har funnits. Nu visar det sig att den förmodligen är helt hel, säger Magnus Källström, runforskare på Riksantikvarieämbetet, till SVT.

Enligt Källström lyder texten som ristats in på stenen så här: ”Ingulv och Visäte reste denna sten efter Bugge och Sigsten. Gud hjälpe deras själ.

Magnus Källström säger att stilen på runskriften tyder på att stenen restes på platsen någon gång under första hälften av 1000-talet.

Kan vara minnessten

Ingulv, Visäte, Bugge och Sigsten är fyra mansnamn men det är oklart vilken relation personerna haft till varandra. Källström tror att det kan röra sig om fyra bröder.

– Jag tror att det är en minnessten och man har nog rest den på ett ställe där den ska kunna ses och fungera som ett riktmärke för de som reste förbi på vägen, säger Magnus Källström.

Fyndplatsen har nu spärrats av i avvaktan på besked om en större utgrävning ska göras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.