Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mjölkbonden Anders Eriksson på Kjulsta gård har sedan 2017 förberett sig för varma och torra somrar, genom att pumpa vatten direkt från sjön. Hur det funkar berättar han om i klippet ovan. Foto: SVT

Så överlever bonden även en regnfri sommar

Publicerad
Bra möjligheter för att kunna bevattna mark och grödor blir extra viktigt för bönderna när en varm och torr sommar kan vara att vänta. Mjölkbonden Anders Eriksson vid Kjulsta gård har löst det genom att pumpa vatten direkt ifrån sjön.

Sörmlands bönder har fått olika regnförutsättningar, med vissa som upplever att de har fått tillräckligt med regn för att klara en torrperiod för stunden, medan andra säger sig inte alls vara lika lyckliga. Det berättar Johan Lagerholm, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund Södermanland efter att ha varit runt på olika gårdar i länet och pratat med bönderna om deras situation.

– De som har fått lite regn känner oro över hur skörden kommer att bli under sommaren. Men sommaren är ännu i ett tidigt skede och det kan fortfarande hända mycket, på båda hållen, säger han.

Kan påverka negativt

Om värmen skulle hålla i sig under en längre tid kan det påverka böndernas ekonomi genom mindre skörd och de blir då tvungna att köpa in mer foder, menar Lagerholm.

– Vädret är lantbrukarens bästa och sämsta vän. De flesta har lärt sig leva med att vädret kan variera, säger han.

Vattnar direkt från sjön

En som inte är helt beroende av vädergudarna är Anders Eriksson på Kjulsta gård. Oavsett väder kan han vattna delar av sin mark genom att pumpa vatten direkt ifrån sjön.

– Vi började med bevattning 2017. Det var tacksamt för 2017 var ett torrt år, och 2018 var jättetorrt, säger Anders Eriksson.

Hur funkar det? Det berättar han om i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer