– Man är inte lika trött och har tid för övrigt. Jag simmar och går till exempel, säger Eva Tautra, handläggare på Handels a-kassa i Eskilstuna.
Genom att ta bort alla fikaraster och korta ner lunchen till 30 minuter skulle Eva Teutra och alla hennes kollegor hinna med lika mycket jobb på sex timmar som de gjorde tidigare på åtta timmar.
Resultatet blev överraskande.
– Mest positivt var det för medlemmarna. Vi upptäckte att de fick sin ersättning i tid för vi hade en kort handläggningstid, vi hade hade bra service på telefon och sjuktalen bland personalen gick ner, säger Kim Sandberg, personal- och verksamhetsansvarig.
Höll i två år
De positiva resultaten höll i sig under de två första åren. Men år 2013 försämrades allt. Personalen började ta ut övertid och sjuktalen var återigen högre.
Orsaken visade sig vara extern.
– Vi hade en lägre arbetslöshet 2012 vilket kanske gjorde att vi klarade målsättningarna bättre. Vi kunde alltså inte avgöra om det var sextimmars avtalet eller den låga arbetslösheten som gjorde att vi blev så effektiva, säger Kim Sandberg.
Personalen hinner inte med
Med högre arbetslöshet under 2013 ökade ansökningarna och personalen hann helt enkelt inte med.
Nu ska sextimmars avtalet sägas upp.
– Det innebär en väldigt stor flexibilitet hos alla inblandade för at det ska gå. Då måste man ha den förståelsen om man vill jobba sex timmar att det kräver väldigt mycket av en själv, säger Kim Sandberg.
En av de som får ställa om till åtta timmars arbetsdagar är Eva Tautra. Hon hade hellre behållit det gamla avtalet.
– Då får man väl vänja om sig igen. Man har ju vant sig med vissa grejer men då är det en ny verklighet som man får försöka anpassa sig till, säger Eva Tautra.