”Personalen känner sig otrygg”. Hör handlaren Lasse Sedell om slagsmålet i butiken och dess efterspel. Foto: SVT

Fullt slagsmål i Lasses butik då tjuvar blev påkomna – nekades att porta

Publicerad

I början av maj tog sig två personer in Lasse Sedells butik i Eskilstuna och började plocka på sig varor utan att betala för sig. När de blev påkomna utbröt vilt slagsmål.

Han har precis många andra butiksägare i länet fått nej på sin ansökan om tillträdesförbud i butik. Efter den turbulenta dagen i maj då två personer fyllt en matkorg med varor och sprungit utan att betala fick Lasse nog. Han ville porta kunderna som varit ett återkommande problem i butiken.

– Polisen grep dem för rån i motvärnsfallet, men jag fick nej på min ansökan, säger han.

”Fanns ingen misstanke om brott”

Åklagaren Jenny Alriksson som beslutade i fallet berättar att hon hade fått in en ansökan om tillträdesförbud på tre personer som Lasse menar varit i hans butik. Den första personen, en kvinna i 30-årsåldern, kunde åklagaren helt skriva av misstankarna mot eftersom att det visat sig satt den misstänkta kvinnan inte ens varit i butiken.

– Det fanns ingen misstanke om brott i det fallet, säger hon.

Intrång i privatlivet

De övriga två personerna, en man och en kvinna i 30-årsåldern som orsakade tumultet i Lasses butik blev inte heller portade.

– Man måste alltid göra en riskbedömning. När jag fattade beslut om att inte ge tillträdesförbud så fanns det ingenting som tydde på att de hade varit i butiken tidigare eller att de skulle återkomma, därför avslog jag förbudet. Man ska alltid väga förbudet mot det intrång det gör mot den aktuella personen, säger hon.

Skulle de på nytt orsaka problem i butiken kan fallet sluta på ett helt annat sätt, menar Alriksson.

– Om de blir misstänkta för nya brott i butiken har vi en helt ny situation, säger hon.

Fick rätt

Lasse kommer att överklaga fallet med hjälp av branschorganisationen Svensk Handel. I Umeå fick en handlare rätt efter att ha överklagat åklagarens avslag till tingsrätten. Rätten gjorde då samma bedömning som Svensk Handel – det ska inte krävas fällande domar för att ett tillträdesförbud ska dömas ut.

– Det är helt obegripligt att min ansökan inte gick igenom, säger Lasse Sedell.

Hör Lasse berätta mer om rånet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.