Vad krävs för att en butik ska kunna porta en butikstjuv? I klippet ovan berättar åklagaren Emilia Calmtorp varför Coop Ringvägen i Nyköping fick sin ansökan beviljad. Foto: SVT

Butiken som är ensam i Sörmland om att ha fått porta en butikstjuv

Publicerad

Coop Ringvägen i Nyköping är den enda butiken i Sörmland som fått sin ansökan om tillträdesförbud till butik beviljad och som därmed kunnat porta en butikstjuv som trakasserat och hotat personalen vid flera tillfällen.

– Butiken hade gjort flera polisanmälningar mot den här personen, säger åklagaren Emilia Calmtorp.

Sedan den första mars i år har butiker kunnat ansöka om att porta butikstjuvar. Lagen innebär att en åklagare kan besluta om tillträdesförbud för en person som upprepade gånger snattat från en butik. Det kan också röra sig om hot och våld mot personal. Efter att polisanmälan kommit in tar åklagaren beslutet ifall personen ska portas från butiken under en begränsad tid.

Få ansökningar i länet

Fram till den 31 augusti i år hade det kommit in 328 ansökningar om tillträdesförbud i hela landet, varav 82 beviljats. I Sörmland var det totalt åtta ansökningar som skickats in till åklagarkammaren i Eskilstuna och Nyköping. Coop Ringvägen var den enda butiken som fick sin ansökan beviljad.

Foto: SVT Design

– Det kan vara så att butiksägare inte vet om att den här möjligheten finns. Det kan också vara på det sättet att man inte tror att det kommer göra någon skillnad med ett tillträdesförbud eller så kan det vara så att man inte haft något behov av att göra en sådan ansökan, säger Emilia Calmtorp.

I klippet ovan berättar åklagaren varför Coop Ringvägen fick igenom sin ansökan och vad som krävs för att porta en kund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.