Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på ett gympass och möt deltagarna Rasmus, Mohammad, Linnea och Tijana. Foto: SVT

Här är gymnastikgruppen där alla välkomnas: ”Finns inga hinder”

Publicerad

Varje vecka samlas 20-talet barn och ungdomar i Eskilstuna för ett efterlängtat gymnastikpass. Konceptet ”Alla kan gympa” har spridits i hela landet och finns även i Sörmland.

På senare tid har barns rörelseförmåga och motorik varit föremål för debatt då bland annat Svenska gymnastikförbundet gått ut på DN Debatt med budskapet att ”dagens barn inte ens kan slå en kullerbytta”.

Men det finns en gymnastikgrupp utöver det vanliga i Eskilstuna – som fokuserar mycket på just rörelseglädje – och inte minst på inkludering.

Inom ”Alla kan gympa” är alla välkomna, oavsett ålder och funktionshinder.

– Alla är bra på att ta hand om varandra och alla får vara sig själv. Här finns inga hinder, säger den lokala initiativtagaren och ledaren Simone Skjöldin.

Efter egen förmåga

I gruppen deltar i dagsläget 20-talet gymnaster i åldrarna 4-18 år, några har autism, andra har nedsatt syn eller är helt blinda. Alla deltar efter egen förmåga.

Konceptet grundades i Helsingborg, har funnits i Eskilstuna i nio år och finns på ett 30-tal orter i Sverige. Det är en del av Svenska gymnastikförbundet och parasporten.

– Man blir euforisk när man kommer hit. Jag hoppas att kunna utveckla det ännu mer och så småningom även kanske kunna ha läger och tävlingar, säger Simone Skjöldin.

I klippet ovan: Möt barnen och ungdomarna under ett av gymnastikpassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.