Följ med in på fritidsgården i Oppeby och hör de nya fritidsledarna om förväntningarna inför öppningen. Foto: SVT

Här är Nyköpings nya fritidsledare: ”Kul att vara en vuxen hand ut”

Publicerad

Kani Jalil och Juliet Jakob är två av Nyköpings kommuns sex nyrekryterade fritidsledare. De ska tillsammans bemanna fritidsgårdarna i Oppeby och på Arnö från och med den här veckan.

– Det känns kul att kunna vara en vuxen hand ut till ungdomarna, säger Kani Jalil.

Det var i somras som det stod klart att två av fritidsgårdarna i Nyköping skulle stå utan värdföreningar till hösten. Kommunen beslutade att gå in och ta över driften och en rekryteringsprocess drog igång samtidigt som fritidsgårdarna egentligen skulle ha öppnat för terminen.

”Behövs vuxna förebilder”

Lagom till höstlovet meddelade kommunen att allt var klart för en öppning av verksamheten i Oppeby, medan fritidsgården vid Herrhagsskolan på Arnö öppnar inom kort.

– Vi märker av en efterfrågan på att kunna vara någonstans tillsammans med sina vänner utan att behöva vara utomhus. Och vi ser exempel på att det kan vara trångbott och man behöver ha en trygg miljö med vuxna förebilder, säger Sofia Jansson, som är föreningskonsulent vid Nyköpings kommun och samordningsansvarig för fritidsgårdsverksamheten i kommunen.

Sofia Jansson är ny på jobbet som föreningskonsulent och spindel i nätet för Nyköpings fritidsgårdar. Foto: SVT

Osäkerhet kring framtida drift

Det är det kommunala bolaget Nyköpings arenor som i praktiken står för driften och till att börja med gäller bara uppdraget från Kultur- och fritidsnämnden fram till årsskiftet. Men förhoppningen är att det ska bli förlängt.

– Signalerna har varit positiva men i dagsläget kan jag inte svara helt på om det blir en fortsättning, säger Lars Persson, verksamhetsansvarig för Nyköpings arenor.

Hittills under hösten har han lagt många arbetstimmar på rekrytering och utbildning av de nya fritidsledarna.

– Det vore ju dumt att göra en sådan här grej och att det sen läggs ned, säger Lars Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.