Rektorn Damian Brunker på Internationella engelska skolan i Eskilstuna berättar om fördelarna med tidigare betygsättning – och vad skolan gör för att motverka nackdelarna för eleverna. Foto: Anders Wiklund, TT/Aymen Mussa, SVT

Snart kan skolorna få börja med betyg från fjärde klass – om de vill

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan fler elever få betyg tidigare. Regeringen och samarbetspartierna vill göra det möjligt för varje enskild rektor att bestämma om barnen ska få betyg redan från fjärde klass. Det här är något som Internationella engelska skolan i Eskilstuna redan har provat.

– Den akademiska delen av skolan har alltid varit viktigt för oss, säger rektorn Damian Brunker som tycker att försöket har varit mycket lyckat.

Betygsättningen börjar normalt sett i årskurs 6. Men Internationella engelska skolan i Eskilstuna anmälde sig genast som försökskanin när regeringen drog igång ett försök med betyg i fjärde och femte klass.

Upp till varje rektor

Endast 14 skolor i Sverige är med i försöket, som startade 2017 och var tänkt att avslutas 2021.

Men regeringen och samarbetspartierna har nu kommit med ett förslag som säger att det ska bli upp till varje rektor att välja om fjärde- och femteklassare ska få betyg.

Riksdagen ska besluta

Förslaget ligger nu på riksdagens bord. Om det klubbas igenom kan Internationella engelska skolan få fortsätta, och få sällskap av fler skolor till hösten 2021.

– Jag personligen tycker att det är positivt, säger rektorn Damian Brunker.

I videon ovan berättar han om hur försöket med betyg från fjärde klass tagits emot av elever, föräldrar och lärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.