Cecilia Rahbek Nöhr är ordförande för Lärarförbundet i Eskilstuna. Hör henne berätta varför hon inte tycker att betyg från årskurs fyra är rätt väg att gå. Foto: Otilia Bogen, SVT

Tror inte på tidigare betyg: ”Inte vad lärarna behöver”

Uppdaterad
Publicerad

Lärarförbundet är en av de instanser som yttrat sig om huruvida elever borde ha betyg redan i årskurs 4. Cecilia Rahbek Nöhr är ordförande i Eskilstuna, och hon tror inte att tidiga betyg löser några problem i skolan – tvärt om.

– Det är inte det lärarna behöver för att få lugn och ro, säger hon.

Försöket med betyg i årskurs 4 inleddes på 14 skolor i Sverige år 2017. Lärarförbundet var skeptiskt då, och är det fortfarande nu när regeringen vill låta alla skolor i hela landet välja om de vill ha tidiga betyg eller inte.

Kan vara stressande

Cecilia Rahbek Nöhr menar också att tidigare betyg kan vara stressande för eleverna. Om förslaget blir verklighet hoppas hon att skolornas huvudmän förankrar beslutet ordentligt hos både elever, föräldrar och personal innan de börjar med tidiga betyg.

– Annars finns det en risk att de känner sig tvingade till det, säger hon.

I klippet ovan berättar hon varför hon tycker att det räcker med betyg från årskurs 6.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.