Kent Briby, operativ chef för återvinning och Tony Roos, projektledare för nya solcellsparken berättar att den nya anläggningen kan stå klar om ett år och förse Eskilstuna med förnybar el. Foto: SVT

Ny solcellspark byggs på gamla soptippen i Eskilstuna

Publicerad

Inom ett år ska en ny solcellspark börja producera el i eskilstuna. Den nya parken byggs på deponin i Lilla Nyby.

– Det är inte mycket annat som marken kan användas till, säger Kent Briby, operativ chef för återvinning.

Deponin i Lilla Nyby, alltså den gamla övertäckta soptipp där allt möjligt slängdes utan sortering tidigare, rör på sig och en bit ner i marken vet man inte exakt vad som gömmer sig. Med andra ord är det ett område som inte passar att användas till vad som helst.

Fundament ovanpå marken

– Marken har en del sättningar eftersom det handlar om organiskt material som förmultnar. Ungefär en meter under oss finns ett tätskikt och det får inte gå hål på det. Det går inte att bygga något här. Men fundamenten till solcellsparken kommer stå ovanpå marken. Bygger man ställningarna lite flexibla så de inte följer med rörelserna i marken, så ska det inte vara några problem, säger Kent Briby.

Det här är en visionsbild av hur en helt färdig deponikropp på 25-30 hektar, klädd med solceller, skulle kunna se ut. Det område som ska förses med solceller nu är mycket mindre – drygt en hektar. Foto: Eskilstuna energi och miljö

Tony Roos är projektledare för den nya solcellsparken och enligt honom passar området bra för just solceller.

– Man tänker inte riktigt på det, men det här området ligger högt i Eskilstuna, det är viktigt för instrålningen, säger han.

Kapacitet i elnätet

Men det finns vissa tekniska hinder.

– Det handlar om kapaciteten i elnätet. Vi kan inte bygga större än vi nu gör, säger Tony Roos.

Om elnätet en dag byggs ut och kapaciteten ökar så är tanken att parken kan byggas ut ytterligare.

I klippet berättar Tony Roos och Kent Briby bland annat om hur stor den nya solscellsparken ska bli och vad den el som produceras räcker till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.