Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sofia Tellebro Hero berätta hur en beredskapskyrkogård fungerar och varför det inte funnits en sedan tidigare vid kyrkogården i Oxelösund. Foto: SVT

Här byggs nya krisgravar i Oxelösund: ”Vi ska vara förberedda”

Publicerad

Det börjar bli fullt på Oxelösunds kyrkogård och därför ska den nu byggas ut för att få fler gravplatser. Två nya gravkvarter planeras det för, men även en beredskapskyrkogård – där människor ska kunna begravas vid händelse av kris eller krig.

Det är ett kvarter för kistgravar, ett kvarter för muslimska gravplatser och en beredskapskyrkogård som planeras i bygget. Kostnaden för allt det här beräknas att landa på runt 20 miljoner kronor.

Anledningen till att man har valt att bygga ut kyrkogården är att det börjar bli ont om kistgravplatser.

– Vi har lite platser kvar, men det finns inte för så många år framöver, säger kyrkogårds- och fastighetschefen Sofia Tellebro Hero.

”Vi ska vara förberedda”

I samband med att de två gravkvarteren börjar byggas passar man även på att göra i ordning beredskapsgravar. Vilket är ett ställe där personer ska kunna begravas vid händelse av kris eller krig. Något som är nytt för kyrkogården.

– Det är för att vi ska vara förberedda ifall det blir en krissituation och det är många som avlider samtidigt, säger Sofia Tellebro Hero.

I videon: Se platsen där beredskapskyrkogården ska ligga.

Muslimska gravar anläggs på kyrkogården

Det är dock inte bara beredskapsgravarna som är nya för Oxelösunds kyrkogård, utan det är även gravplatserna för muslimer.

Sedan tidigare finns det ett avtal med Nyköpings kyrkogårdsförvaltning som gjort det möjligt för muslimer från Oxelösund att gravsättas där.

– Men vi vill även att det ska finnas möjlighet här, säger Tellebro Hero.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.