Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar fastighetsförvaltaren Bengt-Erik Thorén hur skolan får nya fönster. Får energiglas. Foto: SVT

Elpriset väntas ge mångmiljonsmäll för Nyköping – nu byts fönster för att spara energi

Publicerad

Nu är Nyköpings kommun igång med sitt energieffektiviseringsprojekt. Tio miljoner kronor ska investeras för att spara på elförbrukningen. Och det är bra om det går undan.

– Vi räknar med att elpriset kommer att leda till 50 miljoner kronor i sämre resultat, säger Mats Pettersson, kommundirektör.

I våras tog kommunstyrelsen ett beslut om att ge tekniska divisionen tio miljoner kronor för att minska kostnaderna för energianvändning, och nu är man i gång.

Tilläggsisolering, utbyggd bergvärme och solceller på Rosvalla är några av åtgärderna.

I många fastigheter ska man byta gamla fönster mot nya, med mer energisnåla glas.

Kortad pay off-tid

Enligt kommunens kalkyl är ”pay off-tiden”, den tid det tar för investeringen att betala av sig själv, nio år. Men med de skenande elpriserna lär det gå snabbare än så.

– I och med att elpriserna ligger 40 procent högre nu än under 2021 lär det bli några år kortare, säger kommundirektören Mats Pettersson.

De höga elpriserna kommer att påverka kommunens resultat. Och kommundirektören uppmanar verksamheterna att bli ännu bättre på att använda energin.

– Vi är bra redan i dag, men jag tror också att de små sakerna ger resultat.

Se hur fönsterbytet går till i videoklippet ovanför

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.