Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Berit Hyllbrant (L) som är kritisk till att Flens kommunfastigheter hyr ett tomt äldreboende i Sköldinge. I klippet svarar även bolagets vd Perra Hermansson på kritiken. Foto: SVT

Här hyr Flens kommun tomma lokaler – för 100 000 kronor i månaden

Uppdaterad
Publicerad

Flens kommunfastigheter hyr ett övergivet äldreboende i Sköldinge. Lokalerna står tomma och än så länge finns det inget beslut om när de ska användas.

– Flens kommun hyr luft av Katrineholms kommun, säger Berit Hyllbrant (L) som vill att avtalet rivs upp.

I Flens kommun pågår en segdragen process för att få ett nytt äldreboende på plats i Malmköping. Enligt ursprungsplanen skulle det nuvarande boendet Heden rivas och ersättas med ett nytt. Men projektet har dragit ut på tiden och när eller om bygget kommer igång är oklart.

Beslutet att bygga ett nytt boende fattades av kommunfullmäktige i januari ifjol. Vid samma tillfälle bestämde fullmäktige även att det kommunägda bolaget Flens kommunfastigheter skulle se till det fanns ett ersättningsboende under byggtiden.

– Det dök upp en möjlighet i Sköldinge och då beslöt vi att hyra Malmgården, säger Perra Hermansson, vd för Flens kommunfastigheter.

Miljonhyra varje år

Avtalet som undertecknades i april förra året innebär att bolaget hyr runt 1 000 kvadratmeter som skulle kunna inrymma tolv boendeplatser. Kontraktet är skrivet på tre år med en hyra på drygt 1,2 miljoner kronor per år. Den första hyresinbetalningen gjordes i oktober förra året i samband med att bolaget fick tillträde till lokalerna.

Men sedan fullmäktigebeslutet har inte mycket hänt. Bygget i Malmköping har inte startat och boendet i Sköldinge står fortfarande tomt.

Liberalen Berit Hyllbrant är oppositionspolitiker i Flen. Hon anser att hyresavtalet ska rivas upp. Den åsikten delas även om kommunchef Håkan Bergsten och kommunjurist Niklas Witt.

– Det känns lite underligt med en sån kommentar från dem, säger Hermansson.

Beslutet: Behåller lokalerna

Och när förslaget om att riva avtalet togs upp av kommunstyrelsen i januari i år röstades det ned. Flens kommun avser att behålla lokalerna och Perra Hermansson letar efter en verksamhet som kan flytta dit.

– Vi väntar på beslut från socialnämnden som letar efter andra möjligheter att använda lokalerna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.