Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Sveriges nya brandflygplan ger en visningstur på Skavsta i klippet ovan. Foto: SVT

Här visas de nya brandflygplanen på Skavsta

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen presenterades Sveriges nya brandflygplan på Skavsta. Flygplanen är till 90 procent finansierade av EU och ska kunna rycka ut för att släcka bränder i Sverige och andra medlemsländer.

De två brandflygplanen visades under en ceremoni under onsdagen. På plats fanns både inrikesminister Mikael Damberg (S) och MSB:s generaldirektör Dan Eliasson.

Flygplanen i Sverige kostar EU 11 miljoner euro i både upphandlingskostnad och underhåll. Totalt står nu elva flygplan och sex helikoptrar i Europa redo inför årets säsong om bränder skulle bryta ut inom EU.

Under de senaste åren har flera stora skogbränder brutit ut i Sverige. Förra året hyrdes det in helikoptrar för att bekämpa bränderna och tanken är att de två nya brandflygplanen ska vara en ytterligare förstärkning. Enligt Dan Eliasson kan flygplanen vara avgörande om nya bränder slår till.

Hör honom och Mikael Damberg berätta vad flygplanen har för betydelse i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.