Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar Josefine Helleday (S), ordförande i Trygghetsberedningen, var AI-kamerorna kan komma att sättas upp. Foto: SVT

Här kan AI-kameror sättas upp i Eskilstuna för att motverka brott

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på att sätta upp AI-kameror i Eskilstuna kan bli verklighet i höst. Förhoppningen är att kamerorna, som bland annat larmar vid misstänkt brand, brott och sjukdomstillstånd, ska vara ett sätt för kommunen att öka tryggheten genom att räddningspersonal och polis ska kunna agera snabbare.

– Vi måste göra allt vi kan för att motverka brottsligheten i Eskilstuna. Vi jobbar redan väldigt mycket på det förebyggande området i bland annat skola och socialtjänst, men vi måste vässa oss ytterligare på det repressesiva området där övervakningskameror kan vara en del i det, säger Josefine Helleday (S), kommunalråd med ansvar för trygghetsfrågor och ordförande i Trygghetsberedningen.

Ser du några risker med att tekniken kan vara integritetskränkande?

När man jämför med kommuner som har provat AI-teknik, så används den ju inte primärt för att lagföra folk och för att man ska kunna titta på materialet och veta precis vem det är. Det används i större utsträckning just för att kunna agera vid en pågående händelse.

Beslutet om att utreda förslaget om AI-kameror har fattats i kommunstyrelsen där samtliga partier var eniga i frågan. Det formella beslutet om huruvida förslaget ska bli till verklighet kommer att fattas till hösten.

Problemet flyttas

Även om alla partier är överens om de nya kamerorna, så finns det de som tycker att man inte bara kan förlita sig på tekniken.

– Det räcker inte med att bara sätta upp kameror, då flyttas bara problemet till andra platser. Vi behöver även se över det brottsförebyggande arbetet och arbeta långsiktigt. Kamerorna ser vi som en bra komplettering, säger Mohamad Abdukani (MP).

Den nya tekniken med AI-kameror är redan i gång på andra platser, bland annat i Katrineholm.

I klippet visar Josefine Helleday (S) var AI-kamerorna kan komma att sättas upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.