Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar säkerhetschefen var AI-kamerorna är placerade vid området kring fritidsgården Perrongen och hur de fungerar. Foto: Erik Kammerland /SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här kan nya kamerorna larma automatiskt – med AI-teknik

Uppdaterad
Publicerad

Nya övervakningskameror med artificiell intelligens ska förstärka tryggheten i centrala Katrineholm. AI-systemet larmar automatiskt till en larmcentral vid avvikande situationer.

Vid lokstallet i Katrineholm har man nyligen installerat en handfull nya kameror.

– Det som är unikt med den här tekniken är att den skannar av området och reagerar på avvikelser, om till exempel någon drabbas av ett hjärtstopp eller om något börjar brinna, säger säkerhetschefen Tobias Plantin.

Även vid stadsparken, Sportcentrum samt småbåtshamnen vid Djulö sätts kameror med den nya tekniken upp.

Anonymisering

Med det här AI-systemet skulle man i teorin kunna komma ut på plats innan själva brottet uppstår, enligt Tobias Plantin. Det finns även möjlighet att aktivera avskräckande ljud och ljus.

För att värna människors integritet maskas specifika zoner och rörelser från människor för att följa kameratillståndsbestämmelserna.

– Det är en av delarna som jag gillar med den här möjligheten. Vi kanske inte i huvudsak är intresserade av vem det är på platsen, utan snarare av att skapa trygghet och reagera på händelser, säger han.

I klippet berättar säkerhetschefen var AI-kamerorna sitter och hur de fungerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer