Glada miner när det fossilfria stålet signerades – se bilderna inifrån järnverket i Oxelösund. Foto: SVT

Här levereras världens första fossilfria stål

Uppdaterad
Publicerad

Idag levererade SSAB under högtidliga former världens första bitar fossilfritt stål till en av sina kunder. Tillverkningen sker via en helt ny teknik och målet är att kunna göra detta i full skala vid fabriken i Oxelösund innan 2026.

SSAB är i dag Sörmlands största privata arbetsgivare, men också Sveriges enskilt största utsläppare av koldioxid, enligt ståljättens egen vd. Den nya satsningen på fossilfritt stål ska enligt SSAB få ner hela Sveriges koldioxidutsläpp med tio procent när allt är klart.

Lång väg till fullskaligt

Men vägen dit är lång då dagens leverans skedde i mycket liten skala. Nu måste anläggningen i Oxelösund byggas om helt för att passa industriell skala och samtidigt måste det dras fram en ny, omtvistad elledning som ännu inte är påbörjad.

24 ton levererades

Enligt Martin Lindqvist, som är vd på SSAB, har man hittills valsat fram omkring 24 ton fossilfritt stål och den första leveransen går till Volvo.

I videon ovan berättar Martin Lindqvist mer om det nya stålet och vilka utmaningar som nu väntar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om projektet Hybrit och det svenska stålets väg mot att bli grönt i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.