Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar och berättar instruktören Kenneth Johansson några av de viktiga övningarna som det aldrig är för sent att börja med. Foto: SVT

Här övar äldre på att hålla balansen – kan ge besparingar i miljonklassen

Uppdaterad
Publicerad

Fallolyckor kostar miljarder för vården varje år. Nu deltar äldre i Sörmland i ett forskningsprojekt som kan leda till stora besparingar.

– Om vi kan minska fallolyckorna med en procent sparas 170 miljoner kronor varje år, säger forskaren Marina Arkkukangas.

Socialstyrelsen har uppskattat att en lindrig fallolycka som kräver vård kostar cirka 7 500 kronor. Det ger en totalkostnad på ungefär 17 miljarder. En kostnad som kan motverkas genom övningar som ska öka balansen hos äldre. Med åldern ökar nämligen risken för fallolyckor.

Nu pågår ett forskningsprojekt i Sörmland för att utveckla en modell med övningar som ska stärka musklerna och förbättra balansen hos äldre. Under åtta veckor övar grupper i bland annat Eskilstuna och Flen. Grundtanken är att instruktörerna själva är äldre. Nu har man kommit halvvägs.

Träning och hälsa

Identifierar sig med tränaren

– Då kan tränaren relatera till gruppen och gruppen kan identifiera sig med tränaren eftersom alla är i den riskzonen då man kan råka ut för en fallolycka, säger Marina Arkkukangas.

Under passet ökas svårigheten på de olika balansövningar successivt för att avslutas med fallövningar, styrka och nedvarvning. En av deltagarna är 81-årige Leif Engstrand.

– Jag kände av en gradvis försämring av balansen och då kanske man kan motverka det genom att träna. Just det här med balansträning kan alla göra hemma. Till exempel då man gör vardagssysslor kan man stå på ett ben, säger han.

Personligt lidande

Men det är inte bara ett rent ekonomiskt sparande.

– Det personliga lidandet är enormt. Man brukar säga att en fallolycka kan vara vändningen i livet på grund av den här skadan, säger Marina Arkkukankas.

För själva forskningen står högskolan Dalarna som huvudman dit Marina Arkkukankas är knuten som forskare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träning och hälsa

Mer i ämnet