Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med ner i ett av de äldre skyddsrummen i Nyköping, där områdescheferna Matti Kapanen och Rebecca Fors inventerar utrustningen. Foto: SVT

Här ska skyddsrummen i Nyköping rustas upp för miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Efter att i åratal ha fallit i glömska så har skyddsrummen i det kommunala bostadsbolaget Nyköpingshems fastigheter inventerats.

Det visade sig finnas stora behov av upprustning – ett arbete som nu tar sin början.

Det var efter det att många hyresgäster hörde av sig med frågor om statusen på skyddsrummen hos Nyköpingshem som inventeringen startade.

”Lite chockade”

Totalt rör det sig om 23 skyddsrum runt om i kommunen som fått påhälsning av såväl MSB som ett privat företag med civilskydd som specialområde.

De svenska skyddsrummen

Det resulterade i en diger lista av åtgärdspunkter.

– Vi blev faktiskt lite chockade över allt som behövde göras, säger områdeschefen Matti Kapanen.

Arbetet med åtgärder kommer att ske i etapper med två miljoner kronor avsatta under 2024 och inom kort ska prioriteringsordningen av skyddsrummen beslutas.

På agendan i flera kommuner

Även i andra kommunala bostadsbolag som SVT varit i kontakt med har skyddsrumsbeståndet besiktats. Exempelvis både i Eskilstuna och Katrineholm. I Katrineholm genomfördes översynen av KFAB:s skyddsrum för något år sedan.

– Vi har det på tapeten och en statusbesiktning har gjorts av ett företag med skyddsrumsexpertis, säger Henrik Janerin, enhetschef för teknik och reparation på KFAB.

I klippet ovan: Följ med ner i ett av skyddsrummen som ska rustas upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De svenska skyddsrummen

Mer i ämnet