Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är ett ”skyddat utrymme”? MSB:s avdelningschef för befolkningsskydd ger exempel i videon. Foto: MSB

MSB: Så ska ännu fler kunna skyddas om kriget kommer

Uppdaterad
Publicerad

En statlig utredning föreslår att fler skyddsrum ska byggas framöver – men det finns också planer på ett system av så kallade skyddade utrymmen som en del av skyddet för befolkningen.

För några år sedan tillsattes en statlig utredning med uppdraget att se över hur befolkningen mer effektivt ska kunna skyddas vid händelse av höjd beredskap eller krig.

Under utredningens gång skedde Rysslands storskaliga invasion av Ukraina och efter vägen förändrades synen på hur utsatt civilbefolkningen kan komma att bli vid händelse av ett anfall mot Sverige.

De svenska skyddsrummen

Utredningen beskriver hur ryska militära angrepp ”i stor omfattning riktats direkt mot den ukrainska civilbefolkningen”.

”Kan komma att drabbas hårdare”

I utredningens sammanfattning står också att läsa:

”Mot denna bakgrund är det enligt utredningens bedömning realistiskt att utgå från att det kan finnas en påtaglig risk för att civilbefolkningen i Sverige kan komma att drabbas hårdare av ett väpnat angrepp än enligt tidigare gjorda bedömningar”.

Försvarsdepartementet jobbar med lagförslag

Nu ligger utredningen hos försvarsdepartementet som jobbar med lagförslag och målet är att komma fram till en ny inriktning för skyddsrum i Sverige.

Det snabbutreds också hur många människor som kan inrymmas i skyddade utrymmen – där har en stor del av landets kommuner identifierat olika platser som kan användas.

Enligt utredningen så bör 20-30 nya skyddsrum byggas per år i framtiden. Något som MSB ställt sig positivt till i remissvaret.

Men arbete med lagförslaget och beslut i riksdagen återstår innan det klarnar.

– Departementet håller ju på och kollar på vilka delar de ska plocka med. Om nybyggnation kommer med får vi se, säger Anders Johannesson, avdelningschef för befolkningsskydd på MSB.

ANTAL MÖJLIGA PLATSER I SKYDDADE UTRYMMEN I SÖRMLAND

  • Eskilstuna: 33 240
  • Flen: 1 329
  • Gnesta: Ej rapporterat in
  • Katrineholm: Ej rapporterat in
  • Nyköping: 3 730
  • Oxelösund: Ej rapporterat in
  • Strängnäs: 5 550
  • Trosa: Ej rapporterat in
  • Vingåker: 8 884

Alla kommuner har ännu inte hunnit inventera och rapportera in.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De svenska skyddsrummen

Mer i ämnet