Här slår och släpar polisen en handfängslad man genom snön

Uppdaterad
Publicerad

Filmen visar hur polisen slår och släpar en handfängslad man med ansiktet mot marken. Nu har en polisman tagits ur yttre tjänst – och en utredning om tjänstefel är inledd.

– Den spontana reaktionen är att det här känns fel, säger Mikael Backman, polisområdeschef i Södermanland.

Sent på måndagskvällen larmades polisen till Skiftinge i Eskilstuna med anledning av ett bråk mellan en man och en kvinna.

Exakt vad som hände när polisen anlände till platsen är inte klarlagt. Men ingripandet har uppmärksammats efter att ett videoklipp från händelsen har publicerats av Eskilstuna-Kuriren.

”Fick panik”

SVT Nyheter har pratat med en kvinna som blev vittne till och filmade polisingripandet. På filmen, som även SVT har tagit del av, kan man se hur en polisman slår en person som ligger på marken för att sedan släpa personen i fötterna med ansiktet mot marken.

– Jag fick panik. Mannen som släpades såg ut att vara livlös, jag trodde att han skulle dö. Han var helt tyst i slutet, inte ett ljud, säger vittnet.

En annan video från händelsen som Eskilstuna-Kuriren publicerat visar hur polismannen trycker in nävar med snö innanför personens jacka.

– Oavsett vad de har gjort, om de är beväpnade eller har droger, ska polisen inte göra så. Mannen sa att han hade gett upp, men polisen slog honom och sa att det inte hjälpte längre, säger vittnet.

”Reagerar som polischef”

Mikael Backman, polisområdeschef i Södermanland, har sett videoklippen som har publicerats i veckan.

– Jag reagerar givetvis som ansvarig polischef i Södermanland. Den spontana reaktionen är att det här känns fel, säger han till SVT Nyheter.

En utredning gällande tjänstefel är nu tillsatt och den aktuella polismannen har tagits ur yttre tjänst. Enligt Mikael Backman har ingripandet även dokumenterats av poliserna och materialet har överlämnats till avdelningen för särskilda utredningar.

– Poliser utsätts för stora påfrestningar i vardagen, till exempel genom våld och hot. Trots det måste polisen alltid iaktta självbehärskning och agera på ett sätt som inger förtroende, säger Mikael Backman.

Mannen som greps misstänks för våldsamt motstånd, ringa narkotikabrott samt brott mot knivlagen och kvinnan för våldsamt motstånd, våld mot tjänsteman samt ringa narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.