Polisen Per, som egentligen heter något annat, berättar för SVT om en hotfull situation han var med om nyligen. Foto: Markus Hjortsman/SVT

Kriminella kartlägger poliser – hoten ökar och blir grövre

Uppdaterad
Publicerad

Hot och våld mot poliser ökar och blir grövre, visar en enkät från Polisförbundet. Men inte bara poliserna själva drabbas utan även deras familjer. Värst är det i södra Sverige.

Att det blir allt tuffare att vara polis verkar majoriteten av Sveriges poliser vara överens om. De senaste två åren anser 63 procent av dem att hot och våld mot poliser har ökat.

I polisregion Syd, som innefattar Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län, är uppfattningen ännu mer utbredd. Hela 72 procent av de sydsvenska poliserna håller med – mest av alla polisregioner i landet. Det visar en enkätundersökning som polisernas fackförbund Polisförbundet ligger bakom.

Hoten blir grövre

Men det stannar inte där.

Tolv procent av de sydsvenska poliserna uppger dessutom att deras familj utsatts för hot, våld eller trakasserier på grund av deras yrkesval. Även där sticker region Syd ut som den värsta regionen i landet.

Nio procent av alla poliser har Sverige har svarat ja på den frågan.

Majoriteten anser också att hoten blir både grövre och mer utstuderade.

”Per” blev kartlagd

Per, som egentligen heter något annat, är områdespolis i nordvästra Skåne och har själv utsatts för hot, inte bara på arbetstid. Han har många gånger hittat tecken på att de kriminella i området kartlägger honom och hans kollegor.

Efter flera incidenter har han fått skyddad identitet.

– Bland anteckningarna eller fotografierna så skulle jag säga att vi i var tionde telefon vi tar i beslag hittar personuppgifter eller registreringsskyltar till polisanställda i vårt område.

Hör “Pers” historia i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer