Polisförbundets ordförande Lena Nitz. Foto: Henrik Montgomery/TT

Polisförbundet: Våldet mot poliser har förändrats och blivit grövre

Uppdaterad
Publicerad

Polisförbundet reagerar kraftigt på sammanställningen av angrepp mot polishus och poliser som SVT Nyheter publicerar.- Våldet mot poliser har förändrats och blivit grövre, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Polisförbundet har tagit del av SVT Nyheters uppgifter och ser mycket allvarligt på situationen.

– Det här bekräftar det som vi länge sagt, att våldet mot poliser förändrats och blivit grövre, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Hon fortsätter:

– Jag tycker att det är fruktansvärt när man ser en sådan här sammanställning och kan konstatera att handgranater – som är framtagna för strid – används i attacker mot polisen, säger Lena Nitz.

7 av 10 upplevde ökat hot

Enligt en undersökning som Polisförbundet presenterade i juni 2017 upplevde 7 av 10 poliser att utsattheten för hot och våld ökat de senaste två åren.

– När man attackerar dem vars uppgift är att värna rättssamhället, då attackerar man också demokratin och det är extremt allvarligt, säger Nitz.

Drygt ett år senare, hösten 2018, presenterade arbetsgivaren Polismyndigheten en annan undersökning. I den svarade var fjärde medarbetare att de har utsatts för försök att påverka hur de utför sina arbetsuppgifter.

Av ingripande- och områdespoliser, som är de mest utsatta enligt Polismyndighetens undersökning, svarade mer än varannan att de utsatts för påverkansförsök.

– Det handlar om otillåten påverkan i form av våld och hot som är brottsligt, men främst otillbörlig påverkan genom subtila hot som med dagens lagstiftning inte är kriminaliserade eller är svåra att bevisa, sa polismästare Lars Tonneman som ansvarade för undersökningen.

13 710 polisanställda besvarade Polismyndighetens enkät maj till juni 2018. Svarsfrekvensen var 64 procent.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.