Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
George Harrison och Paul McCartney på scenen i Sporthallen i Eskilstuna den 29 oktober 1963, på en av få bilder finns bevarade från spelningen. Hör Rolf Hammarlund berätta om den minnesvärda kvällen. Foto: Hans Gunnar Karlsson

Här spelar Beatles i Eskilstuna 1963 – precis innan stora genombrottet

Uppdaterad
Publicerad

Den 29 oktober 1963 klev fyra britter med långa luggar upp på Sporthallens scen i Eskilstuna. Åtta låtar senare hade de satt ett djupt avtryck i Eskilstunas musikhistoria.

– Jag tror att Eskilstunaborna är stolta över att The Beatles spelade här, säger musikjournalisten och Eskilstunabon Rolf Hammarlund.

För många var The Beatles helt okända när de landade i Sverige inför sin första riktiga utlandsturné i oktober 1963. På svensktoppen regerade Trio me' Bumbas med sin hit Spel-Olles gånglåt.

Men även om trion var ett av dragplåstren den där kvällen i Sporthallen, är det lite av en myt att Beatles skulle ha varit ett förband. De spelade sist på kvällen, och inför att de klev upp på scenen plockades de större högtalarna fram, berättar Eskilstunabor som var där för SVT.

Musikjournalisten Rolf Hammarlund, som själv inte fick gå för sin mamma, har gjort en SVT-dokumentär om The Beatles första Sverigebesök. Han har hört många historier om stjärnornas upplevelser i Sverige.

Hör honom berätta om The Beatles Eskilstunabesök i klippet ovan.

Klassiska byggnaden ett minne blott

Ungefär vart tionde år görs nyhetsinslag i lokala medier om Beatles besök i Eskilstuna. Men det här jubileumsåret är det första utan själva skådeplatsen.

Sporthallen byggdes 1955 i tidstypisk stil. Många storslagna spelningar och rafflande idrottsuppgörelser har ägt rum i den genom åren. Förutom The Beatles har den gästats av Ulf Lundell, Jerry Williams och hemmastjärnorna Kent.

Under 2000-talet upptäcktes dock en rad säkerhetsrisker och byggnaden drogs med problem som mögel. Sporthallen föll för grävskoporna 2017 för att ge plats för den nya universitetsbyggnaden.

Inga Beatlar kunde medverka

SVT:s reporter har frågat Paul McCartney och Ringo Starr om de vill medverka i en intervju genom deras respektive skivbolag. Starrs bolag har avböjt medverkan. McCartney har inte återkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.