Andreas Forsgren är en av arkeologerna på Stiftelsen Kulturmiljövård som genomför utgrävningen. Foto: Anna Mi Skoog/SVT

Här syns lämningar av en gård som beboddes på järnåldern

Publicerad

Just nu pågår utgrävningar av en boplats från järnåldern vid Hallsta gård som ligger mellan Laxne och Gnesta. Boplatsen undersöks nu i samband med arbetet med den avloppsledning som ska dras mellan orterna.

– Det är en typisk boplats från järnåldern med ett långhus och troligen ekonomibyggnader omkring. Husen i Skandinavien byggdes då generellt i trä, och det vi ser är mörka fläckar som är rester från stolpar och härdar, eller eldstäder, säger arkeologen Andreas Forsgren från Stiftelsen Kulturmiljövård.

Gårdar flyttades

Utgrävningarna startade för ett par veckor sedan, och väntas fortsätta några veckor till. Den gamla gården ligger alldeles intill Hallsta gård. Andreas Forsgren berättar att det runt 500-talet skedde en omdisponering av bebyggelsen överlag, då många gårdar flyttades lite grann, ofta till högre belägna platser.

Han menar att det kan ha handlat om att bland annat få tillgång till mer åkermark.

Matrester i härdarna

Vid utgrävningen har man också hittat gamla eldstäder.

– Vi har hittat brända benrester i härdarna, det är matrester helt enkelt. Men fragmenten är så små att vi inte kan se vilka djur det rör sig om, säger Andreas Forsgren.

Många fornlämningar

Hur ser det ut med fornlämningar i just de här trakterna?

– Det finns många lämningar norr om Gnesta från järnåldern och även bronsåldern, som är perioden innan. Till exempel finns det gott om hällristningar här omkring, och de är oftast från bronsåldern. Här finns också flera runstenar från Vikingatiden, säger Andreas Forsgren.

På söndagen hölls en öppen visning av den gamla boplatsen och när hela utgrävningen är klar blir det också en föreläsning för allmänheten på Gnesta bibliotek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.