Anders Möller rör om i grytan som står på gasköket

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Anders Möller om det längsta strömavbrottet han varit med om och vad du ska tänka på när du lagar mat utan ström. Foto: SVT

Anders från Vingåker har strömlöst flera gånger per år – så lagar han mat utan el

Uppdaterad
Publicerad

Anders Möller, som bor på en gård utanför Vingåker, drabbas av strömavbrott flera gånger varje år. För att sprida kunskap om hur man kan laga mat med ett gaskök har han satt ihop ett häfte med praktiska råd och recept för matlagning när strömmen gått.

– Flera av recepten kommer från min mamma som gick bort i våras. För många år sedan satte hon ihop ett häfte med recept hon brukade laga. Och då tänkte jag att jag tar tillvara på det, säger Anders Möller.

SVT har tidigare berättat om Anders Möller som flyttade till landet för att leva enklare och komma undan storstadsstressen.

Som boende på landet drabbas Anders Möller av strömavbrott flera gånger varje år. Stunder av strömlöshet är någonting som han fått lära sig att leva med.

– Det är en konsekvens av att bo på landet. Jag är medveten om att den situationen uppstår, säger Anders Möller.

Studerade MSB

Innan Anders Möller skrev sitt häfte med praktiska råd studerade han material från bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Jag gick igenom vad som redan har skrivits. Det finns en hel del broschyrer, men det är samtidigt mycket övergripande information. Men de här rent praktiska grejerna, till exempel hur man faktiskt gör när man lagar mat, hittade jag inte.

I videon berättar Anders Möller om vad man ska tänka på när man lagar mat utan ström och så får du se när han tillagar huevos rancheros.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.