Harry Skärlund, idag 26 år, berättar att han slutade titta på porr när han var 19 år. Foto: SVT

Harry var beroende av porr som 12-åring: ”Gick skrämmande fort”

Publicerad

Harry Skärlund från Eskilstuna var 12 år gammal när han blev beroende av porr, ett beroende som tog flera år att bryta. Nu ska han föreläsa under Almedalsveckan om varför det är viktigt att barn får en porrfri barndom.

Harry Skärlund var 12 år gammal när han såg porr för första gången i hans kompis sovrum. Andra gången var i skolans grupprum och sedan tog det inte lång tid innan han blev beroende av att titta på porr varje dag.

– Det var en blandning av nyfikenhet, spänning och sedan var det ju en smula förbjudet, säger han.

”Fick en kick utan att träffa någon”

Beroendet varade i drygt sju år innan han bestämde sig för att sluta gömma sig bakom skärmen och börja träffa tjejer på riktigt. Han berättar att det inte var förrän då som hans sexliv startade.

– Porrtittandet gav mig mycket problem utifrån sex och relationer. Det är otäckt på det sättet att den vaggade in mig i den här tryggheten och jag kunde få den där kicken som påminner om sex utan att träffa någon, säger han.

Porrfilter och porrsnack

Idag är Harry Skärlund 26 år gammal och föreläser runt om i landet. Nu under Almedalsveckan ska han tillsammans med föreningen Porrfri Barndom föreläsa om bland annat hur föräldrar ska prata med sina barn om porr.

– Det är viktigt att ta porrsnacket. Men handlar det om mindre barn tror vi på att installera porrfilter både hemma och i skolan.

I klippet ovan kan du höra mer om hur Harry mådde efter att han lyckats bli av med sitt beroende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.