Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bertil Malmberg om den friande domen i HD. På bilden ses han vid den regionfullmäktigedebatt där han fällde uttalandet om sydsudaneser. Foto: SVT

HD friar tidigare SD-ledamoten efter IQ-uttalande

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen, HD, ändrar hovrättens dom och frikänner tidigare regionpolitikern Bertil Malmberg från åtalet för hets mot folkgrupp.

Det var under 2021 som före detta SD-politikern i Trosa, Bertil Malmberg, dömdes av tingsrätten för hets mot folkgrupp efter ett uttalande i regionfullmäktige om att sydsudaneser skulle ha lägre IQ.

Hovrätten fastställde domen, men Malmberg överklagade även till HD. Nu har domstolen fattat sitt beslut och Bertil Malmberg frias i den högsta instansen.

– Jag är glad så klart att det blev så här. Inte glad bara för min egen skull utan också för yttrandefriheten i Sverige, säger Bertil Malmberg.

Inte hets mot folkgrupp

Det var avgörande för Högsta domstolen var uttalandet hade skett.

”Högsta domstolen finner att uttalandet med hänsyn till sammanhanget – trots att det var klart nedsättande för den utpekade gruppen – inte har gått utöver vad som måste godtas inom ramen för en debatt i en politisk församling”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Riksåklagaren överklagade domen i hovrätten till Högsta domstolen. My Hedström, byråchef som företräder riksåklagaren, menar att detta var ett bra mål för att pröva gränserna för yttrandefriheten.

– Jag var inte jätteförvånad, yttrandefriheten är väldigt stark i Sverige och det ska den vara. Det här var ett gränsfall som vi ville pröva. Det handlar om klart nedsättande yttranden, men som har skett i den här kontexten, i regionfullmäktige, säger hon och fortsätter:

– Det här är intressen som står emot varandra, det måste alltid göras en avvägning. Den här domen är en påminnelse om är att yttrandefriheten väger tungt. Man kan inte säga vad som helst, men man kan säga mycket utan att bli straffad.

Uteslöts från SD

Efter att Malmberg åtalats och dömts i tingsrätten uteslöts han från Sverigedemokraterna. Han var tidigare ledamot i fullmäktige i Region Sörmland.

– Min familj har tyckt att det varit jobbigt, men de och många gamla vänner i SD har stått vid min sida, säger Bertil Malmberg.

Hur ser du på att HD anser att uttalandet var ”klart nedsättande”?

– Nej, jag håller inte med om det. Jag ömmar verkligen för den här gruppen.

Hör Bertil Malmberg reagera på den friande domen i videoklippet ovanför

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.