Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Palani har träffat många ungdomar som råkat ut för olika typer av hedersförtryck – även inom kriminella kretsar. Hör henne berätta om hedersförtryckets olika uttryck i videon. Foto: Otilia Bogen, SVT

Heder kan vara orsak till gängvåld – nu utbildas lärare i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

Ordet hedersvåld är starkt förknippat med tragiska historier som mordet på Fadime Sahindal år 2002. Men även våld emellan kriminella kan ofta kopplas till heder – och då oberoende av etnicitet. Det berättar ungdomsvägledaren Sara Palani som just nu föreläser om hederskultur för kommunanställda i Strängnäs.

– Om du slår mig måste jag slå dig tillbaka, det är också en form av hederskultur. Det sker även mellan etniska svenskar.

Sara Palani har samlat in berättelser från ungdomar som hon träffat, och som råkat ut för olika typer av hedersförtryck. Exemplen ska användas som utbildningsmaterial för att visa olika typer av hederskonflikter.

”Gå djupare in i orsaken”

Syftet är att kommunens anställda, bland annat lärare i kommunens skolor, ska bli bättre på att identifiera när heder är orsaken till en konflikt mellan framför allt ungdomar och därmed koppla in rätt insatser.

– Vi ska bli bättre på att gå djupare in i orsaken till konflikten istället för att skrapa på den ytligt, säger Sara Palani.

Utbildningsprojektet pågår till och med april 2024.

I klippet ovan berättar Sara Palani om hedersförtryckets olika uttryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.