Foto: SVT

”Hemlig” fågel stoppade vägbygge – nu har den flyttat

Publicerad

En sällsynt fågel som häckade utmed riksväg 55 mellan Björndammen och Dunker gjorde att ombyggnaden av den viktiga vägsträckan inte blev av. Men nu tycks fågeln ha flyttat, enligt Trafikverket.

Det var i samband med att länsstyrelsen skulle undersöka naturen inför det planerade vägbygget mellan Björndammen och Dunker som man upptäckte en sällsynt fågel i anslutning till den föreslagna vägbanan. Länsstyrelsen stoppade då byggplanerna helt tills vidare.

Oklart hur långt fågeln flyttat

Vilken fågelart det handlar om är höjt i dunkel. Men SVT Sörmland har tidigare berättat att länsstyrelsen skriver i sitt beslut att djuret häckar i området och att beslutet fattats med stöd av EU:s fågeldirektiv och habitatdirektiv.

Men nu kan den mystiska fågeln kanske vara borta, erfar SVT. När personal från Trafiikverket var på plats i somras och gjorde en egen inventering kunde de i alla fall konstatera att fågeln inte fanns kvar där den tidigare häckat.

Knut Hawby, Trafikverkets samhällsplanerare i Sörmland, säger ändå att det är för tidigt att dra några säkra slutsatser. Det är helt enkelt oklart hur långt den så speciella fågeln har flyttat.

– Just nu kan jag inte kommentera. Vi måste titta på det här mera och diskutera vidare, säger Knut Hawby på Trafikverkets kontor i Eskilstuna.

”Angeläget projekt”

Hawby säger att den aktuella vägsträckan på riksväg 55 är en av de mest prioriterade i Sörmland, då det sker mycket olyckor där. Huvudalternativet är fortfarande att dra en helt ny väg. Men om fågeln trots allt skulle vara kvar i närområdet och därmed fortsätta att sätta käppar i hjulen för bygget så kommer andra åtgärder att bli aktuella på kort sikt.

Trafikverket har nu tillsatt en särskild projektledare som ska leda arbetet med att planera för hur den aktuella vägsträckan ska byggas om.

– Vi tycker att det här är ett väldigt angeläget projekt och ska göra allt vi kan för att komma vidare, säger Knut Hawby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer