Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör stadsmissionen och kommunen berätta avtalet om Bostad först kan komma att betyda för dem som saknar bostad i kommunen. Foto: Serafia Olausson /SVT

Hemlösa i Nyköping erbjuds lägenhet – utan krav på nykterhet

Uppdaterad
Publicerad

Nyköpings kommun ska tillsammans med Sörmlands stadsmission arbeta för att motverka långvarig hemlöshet enligt modellen Bostad först.

Metoden går ut på att erbjuda en lägenhet utan krav på nykterhet – med stöd från socialtjänsten för att kunna ta sig ur hemlösheten.

Sedan 2021 har Stadsmissionen haft ett liknande samarbete med Eskilstuna kommun, vilket uppges ha varit framgångsrikt.

– Det är flera som vittnar om vilken skillnad och trygghet det är att ha en plats som är ens hem, säger Helena Kalaitzis Barrögård, socialchef på Sörmlands stadsmission.

För Nyköpings kommun kommer projektet kosta 1,7 miljoner i uppstarten och sju lägenheter kommer under våren kunna erbjudas till behövande Nyköpingsbor.

Krav för bostadskontraktet

I bostadsmodellen finns två krav som den hemlösa måste uppfylla för att behålla sin lägenhet.

– Det första är att personen ska sköta sin bostad enligt hyreslagen och det andra kravet är att personen ska ta emot den hjälp som erbjuds, säger Anniola Nilsson (M), ordförande i socialnämnden.

Började i USA

Modellen Bostad först började som ett initiativ från en psykolog i USA som ville göra något åt hemlösheten i New York. Det har sedan spridit sig och i Sverige är det drygt 20 kommuner som tillämpar metoden.

”Handlar inte om att gå förbi bostadskön”. Hör om hur Bostad första ska fungera i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.