Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Thord Modin (S) berätta vilken typ av brottslighet accepteras att en blivande anställd har i bagaget. Foto: Otilia Bogen/SVT/TT

Hemtjänstpersonal i Strängnäs stal narkotikaklassad medicin – nu införs bakgrundskontroller

Publicerad

Anställda inom hemtjänsten har polisanmälts och fått sluta efter att brukare upptäckt att narkotikaklassade läkemedel försvunnit.

Nu har socialnämnden i Strängnäs bestämt att nyanställd personal inom kommunens äldre- och funktionshindersomsorg ska genomgå bakgrundskontroller.

Kommunens avvikelserapporter visar att läkemedelsstölderna ökat de senaste åren.

– Det har visat sig att anställda som begått brott redan förekommit i polisens belastningsregister. Hade vi vetat det hade vi kanske inte anställt personen överhuvudtaget, säger socialnämndens ordförande Thord Modin (S).

Han berättar att det finns ett par fall där anställda sagts upp efter att de kunnat kopplas till stölder av mediciner hos de personer de skulle hjälpa.

Antalet fall av läkemedelsstölder inom äldre- och funktionshindersomsorgen i Strängnäs kommun har ökat. Det visar avvikelserapporterna som SVT Nyheter Sörmland tagit del av. Foto: SVT Grafik

Får inte kontrollera redan anställda

Beslutet om att införa bakgrundskontroller vid kommande nyanställningar fattades i nämnden i september, men ska också godkännas av kommunstyrelsen innan det träder i kraft. Tanken är att det ska gälla personer som gör ensamarbete, till exempel hemtjänstpersonal och personliga assistenter. Redan anställda personer ska inte kontrolleras, eftersom det inte tillåts enligt lagen.

I klippet ovan berättar Thord Modin (S) var gränsen går för vad en arbetssökande ska kunna ha gjort.

Strängnäs kommun har precis som Eskilstuna nyligen ingått ett samarbete med fyra andra städer kring Mälaren om att samverka mot organiserad brottslighet inom välfärden, vilket SVT tidigare berättat om.

Thord Modin tror att kommunen kommer att införa fler kontroller framöver, både av individer och av företag.

– Jag vill inte gå in på exakt hur men vi tittar på det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.