Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör JO, Per Lennerbrant, om varför bakgrundskontrollerna strider mot grundlagen och Boel Godner (S) kommunstyrelsens ordförande, om vad kommunen kommer att göra nu. Foto: Tommy Bergman/Clara Fritzon/SVT

JO: Bakgrundskontrollerna inte lagliga – ”allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen, JO, slår nu fast att bakgrundskontrollerna i Södertälje kommun inte är lagliga.

– Det handlar om väldigt integritetskänsliga uppgifter som har behandlats så jag ser allvarligt på det här, säger Per Lennerbrant, JO, till SVT.

SVT har den senaste veckan granskat Södertälje kommun omfattande och återkommande bakgrundskontroller av redan anställda och nyanställda.

JO riktar nu allvarlig kritik mot Södertälje kommun för att man utan stöd i lag har kontrollerat om kommunanställda gjort sig skyldiga till brott.

Bakgrundskontrollerna i Södertälje

– Min slutsats är att det här utgör ett betydande intrång i den personliga integriteten, det finns inget samtycke och det lagstöd som krävs saknas också, säger han.

”Allvarlig kritik”

I beslutet skriver JO att kommunens agerande är mycket anmärkningsvärt och han får intrycket att kommunen vill begränsa insynen i förfarandet.

”Kommunstyrelsen får allvarlig kritik för kontrollerna och JO utgår från att kommunen omprövar den aktuella ordningen” står det i beslutet.

– Vi får titta igenom JO:s kritik och se om vi kan skruva på det sätt vi arbetar, säger Boel Godner (S) kommunstyrelsens ordförande.

Hör mer i videon ovan om hur JO ser på Södertälje kommuns agerande.

Är du kommunanställd i Södertälje och en av dem som drabbats av bakgrundskontrollerna? Hör av dig till clara.fritzon@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bakgrundskontrollerna i Södertälje

Mer i ämnet