Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Södertälje kommuns dataskyddsombud som ville övervaka processen att införa bakgrundskontrollera för att se till så att kommunen inte bryter mot lagen. Foto: SVT

Hindrades från att granska bakgrundskontrollerna: ”Inte bra”

Publicerad

De som har till uppdrag att se till att kommunen följer lagen hindrades från att vara med under införandet av bakgrundskontrollerna. Långt efter att man börjat genomföra kontrollerna fick dataskyddsombuden kännedom om att de inletts.

– Det är naturligtvis inte bra, säger ett av ombuden Marcus Broman.

SVT Nyheter Södertälje kan nu avslöja att dataskyddsombuden, som har till uppgift att se till att rådande lagstiftning inom dataskydd och GDPR följs, inte har fått vara med och säga sitt inför införandet av bakgrundskontrollerna av anställda i kommunen.

Hör ett av dataskyddsombuden om vad han tycker om det i videon ovan.

Bakgrundskontrollerna i Södertälje

Vår granskning visar även att kommunen inte gjorde en konsekvensbedömning innan bakgrundskontrollerna startade den 18 maj 2022, trots att både deras dataskyddsombud och andra personer med insyn i processen påpekat vid flera tillfällen att en sådan måste göras.

Konsekvensbedömning görs först våren 2023

Först under våren 2023 genomförs en konsekvensbedömning men när SVT begär ut den får vi den bara som arbetsmaterial.

– Det är bara att göra en pudel, det var en administrativ miss, det material ni fått ut är den färdiga konsekvensbedömningen, säger Johan Lefverström, HR-direktör.

Konsekvensbedömningen är daterad både den 1 mars och 23 mars 2023 men dataskyddsombuden har ännu inte fått tillgång till den.

– Den har inte vi fått, säger Marcus Broman.

Dataskyddsombuden säger också att de först i september i år fick kännedom om att bakgrundskontrollerna hade påbörjats.

– Någonstans uppenbarligen har det varit någon miss i kommunikationskedjan men det är ingenting som vi hållit dolt, säger Johan Lefverström.

Hör dataskyddsombudet Marcus Broman och HR-direktören Johan Lefverström i videon ovan.

Fakta: konsekvensbedömning

Innan en organisation påbörjar en behandling av personuppgifter, till exempel bakgrundskontroller, ska enligt lag en konsekvensbedömning genomföras för att man ska hinna upptäcka och minimera eventuella risker.

Ett dataskyddsombuds uppgift är att övervaka att organisationen följer lagen och få information om hur personuppgifter behandlas.

Dataskyddsombudet ska också alltid vara inblandat om en organisation gör, eller överväger att göra, en konsekvensbedömning för behandling av personuppgifter.

Källa: Integritetsskyddsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bakgrundskontrollerna i Södertälje

Mer i ämnet