Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kommunal Stockholms ordförande om varför de kräver skadestånd från Södertälje kommun efter bakgrundskontrollerna och varför förhandlingarna drar ut på tiden. Foto: Johanna Talamo/SVT

Därför kräver facken Södertälje kommun på skadestånd efter bakgrundskontrollerna

Uppdaterad
Publicerad

Totalt åtta fack kräver Södertälje kommun på skadestånd efter att deras medlemmar bakgrundskontrollerats på ett otillåtet sätt. Förhandlingarna går nu in i ett slutskede – över ett år efter att Kommunal som första fackförbund kallade till tvisteförhandling.

– Det är synd att det har tagit så här lång tid, säger Zandra Michal, avdelningsordförande på Kommunal.

Kritiken mot bakgrundskontrollerna har från fackligt håll varit stor – redan 2020 när arbetet med att införa kontrollerna påbörjades. Facken menade bland annat att kontrollerna kränkte de anställdas personliga integritet och att det inte var rätt väg att gå för att komma åt korruption och kriminalitet.

Enligt Kommunal försökte de inför införandet av bakgrundskontrollerna utan framgång föra dialog med kommunen och kallade därför till förhandling.

Bakgrundskontrollerna i Södertälje

Flera fack följde efter och efter att Justitieombudsmannen, JO, hösten 2023 konstaterat att kontrollerna stred mot både grundlagen och Europakonventionen lämnade ännu fler in sina skadeståndskrav.

Vill inte berätta summan de kräver

Sen dess har det varit tyst och båda parter är fortsatt förtegna om vad som händer inne i förhandlingsrummet.

Finns det andra krav än ersättning i form av pengar?

– Det jag kan inte säga något om, säger Zandra Michal.

Vilka summor Kommunal och de andra facken kräver vill hon heller inte säga. Även Södertälje kommuns stadsdirektör Magnus Gyllestad är fåordig.

– Tyvärr kan jag inte säga så himla mycket, jag kan bara konstatera att det pågår samtal och jag har en förhoppning om att vi kan hitta något som alla parter tycker är okej.

Kan bli ytterligare kostnad för kommunen

SVT har tidigare berättat att kommunen i förtid brutit avtalet med säkerhetsföretaget som skötte bakgrundskontrollerna, vilket kostade 400 000 kronor.

Södertälje kommun avsatte 9 miljoner för bakgrundskontrollerna för perioden 2022-2025 men redan i juli 2023 hade kontrollerna kostat 7,3 miljoner kronor.

Om facken får igenom skadeståndskraven då blir det ytterligare en kostnad för er?

– Om det faller ut på det sättet, det är helt rätt då kommer det landa som en kostnad på oss, säger Magnus Gyllestad.

Hör i videon om när Kommunal tror att förhandlingarna kan avslutas.

FACKFÖRBUNDEN SOM KRÄVER SKADESTÅND

  • Kommunal
  • Sveriges lärare
  • Akavia
  • DIK
  • Naturvetarna
  • Vårdförbundet
  • Akademikerförbundet SSR
  • Vision

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bakgrundskontrollerna i Södertälje

Mer i ämnet