Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad justitieminister Gunnar Strömmer hade att säga när han besökte Södertälje för att tala om kommunens omdiskuterade bakgrundskontroller. Foto: Simon Lundvall/SVT

Gunnar Strömmer (M) om utredningen av lagliga bakgrundskontroller: ”Finns ett stort behov för kommunen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att bakgrundskontrollerna i Södertälje stoppades meddelade justitieminister Gunnar Strömmer (M) att en snabbutredning ska tillsättas.

– Utredaren har som uppdrag att se på hur ett rättsligt stöd för den typ av bakgrundskontroller ska kunna se ut, säger Gunnar Strömmer.

Under onsdagen besökte justitieminister Gunnar Strömmer Södertälje för att bland annat tala om kommunens omdiskuterade bakgrundskontroller – som pausades i höstas efter kritik från JO. Efter kritiken meddelande justitieministern att en snabbutredning skulle tillsättas.

– En kommun som Södertälje har gått före andra kommuner och beskriver att de har motsvarande behov. Andra statliga myndigheter säger att de också har behov av ökad grad att kunna använda bakgrundskontroller som ett verktyg för att kunna öka sin motståndskraft, säger Gunnar Strömmer.

Bakgrundskontrollerna i Södertälje

Ska reda ut möjlighet till bakgrundskontroll

Utredningen tillsattes genom ett regeringsbeslut och en utredare har utsetts som ska lämna sina förslag senare i höst. Syftet med utredningen är att undersöka om kommuner ska få större möjligheter att kontrollera arbetssökande och anställda.

– När vi fått de förslagen ska vi ta hand om dem på ett sedvanligt sätt, säger Gunnar Strömmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bakgrundskontrollerna i Södertälje

Mer i ämnet