Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör stadsdirektören om vilka besked de fått från regeringen om eventuella lagförändringar som kan göra det möjligt att bakgrundskontrollera i den omfattningen Södertälje kommun gjort. Foto: Simon Lundvall/SVT

Bakgrundskontrollerna återupptas – men bara vid nyrekryteringar

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun kommer att återuppta bakgrundskontrollerna men bara för nyanställningar. Stadsdirektören Magnus Gyllestad informerade politikerna på kommunstyrelsens sammanträde idag.

Den 19 oktober slog Justitieombudsmannen, JO, fast att bakgrundskontrollerna av Södertälje kommuns över 8 000 anställda är olagliga och strider mot grundlagen.

Kontrollerna pausade men politikerna meddelade att de ville hitta ett sätt för att kunna fortsätta med kontrollerna.

Bakgrundskontrollerna i Södertälje

På kommunstyrelsen under fredagen meddelade stadsdirektören Magnus Gyllestad att bakgrundskontrollerna återupptas i februari – men bara vid nyrekryteringar till en början.

– Politikerna är jättetydliga med att de vill ha igång det här igen, säger stadsdirektören.

Processen bristfälligt dokumenterad

SVT har under hösten granskat bakgrundskontrollerna och kunnat visa på ansvaret för bakgrundskontrollerna gavs bort till ett externt bolag och att det saknades ett PUB-avtal, att dataskyddsombuden hindrades att granska processen och att kommunen inte gjorde någon konsekvensbedömning innan bakgrundskontrollerna påbörjades.

Men exakt vad som gått snett och varför finns inga tydliga svar på än eftersom delar av processen inte dokumenterats ordentligt säger stadsdirektören till SVT.

Flera fack har krävt skadestånd

Sedan JO kom med sitt beslut har också flera fackförbund krävt kommunen på skadestånd där förhandlingar fortfarande pågår.

Det är ju två månader sen JO kom med sitt beslut, vad har ni gjort under den här tiden?

– Vi har tittat väldigt mycket på vad vi har gjort, vem har gjort vad och vi har haft mycket dialog med andra om hur det skulle kunna fungera framöver. Men rätt mycket i det här är en del i de samtal vi har med de fackliga där de ställer ersättningskrav på oss och jag kan i dagsläget inte gå in på så mycket detaljer i det, säger Magnus Gyllestad.

Hör mer i videon ovan om vad kommunen hoppas på för att kunna få igång bakgrundskontroller av alla anställda igen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om bakgrunden till att Södertälje kommun valde att införa bakgrundskontroller under våren 2022. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bakgrundskontrollerna i Södertälje

Mer i ämnet