Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka typer av uppgifter som bakgrundskontrollföretagen tittar på när de får uppdrag av sina kunder. Foto: Clara Fritzon/SVT

Branschorganisationen om bakgrundskontroller: Finns många oseriösa aktörer

Publicerad

Intresset för att bakgrundskontrollera sina anställda växer både inom privat och offentlig sektor. Det har lett till att oseriösa aktörer tagit sig in på marknaden menar branschorganisationen Bakgrundskontrollföretagen – som efterlyser en certifiering för seriösa företag.

SVT:s granskning av Södertäljes kommuns bakgrundskontroller visade att kommunen i strid med gällande lagstiftning gav bort ansvaret för tusentals anställdas personuppgifter. JO riktade senare allvarlig kritik och slog fast att kontrollerna saknade laglig grund.

Branschorganisationen Bakgrundskontrollföretagen grundades redan 2010 men trots att antalet företag som sysslar med bakgrundskontroller ökat de senaste åren har bara sju företag valt att ansluta sig till branschorganisationen.

– Vår bransch växer och därmed också behovet av att kvalitetssäkra, hur man hanterar personuppgifter, vad som okej att hantera och vad som är förbjudet, säger Birgitta Edlund, ordförande för Bakgrundskontrollföretagen.

Vill se bättre reglering

De vill se en bättre reglering av branschen och att de företag som ställer upp på att följa en branschgemensam praxis för till exempel GDPR får en certifiering.

– Vi behöver öppna upp för att personuppgifter behandlas för att komma åt de stora utmaningar som samhället har men det behöver göras på ett seriöst och integritetsmässigt korrekt sätt.  

Hör mer i videon ovan om hur branschen utvecklats de senaste åren och vad branschorganisationen vill se för förändringar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Södertälje kommun har varit hårt drabbat av både välfärdsbrott och gängkriminalitet. Som ett sätt att få bukt med problemen började man under förra året genomföra bakgrundskontroller av alla kommunens över 8000 anställda. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.